Keresés

%

Bejelentkezés

A kosár tartalma

Hardver

Már belépő szinten is ütősek a TUF laptopok

Olcsó, minőségi és tartós, gépekként gurultak ki az ASUS műhelyéből, amik méltó helyet érdemelnek a ROG eszközök mellett. Eljött az ideje, hogy szemügyre vegyük a The Ultimate Force notebookokat.

Már belépő szinten is ütősek a TUF laptopok

Az elmúlt években folyamatosan fokozódó figyelem került a játékosok igényeire, mely tendencia a mai napig kitartóan növekedve járult hozzá számos gamer almárka létrejöttéhez. A nagy gyártók között az ASUS két ilyen brand, a ROG és a TUF megalkotójaként ismert. A méltán népszerű Republic of Gamers, a több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő név a legjobb komponensekkel szolgálja ki a piac résztvevőit. A nála fiatalabb és nem olyan nagy szereplő, a The Ultimate Force azzal a céllal került be a közelmúltban a köztudatba, hogy olcsón, jó ár-érték arányú gépeket szállítson a játékosoknak. A TUF laptopokat számos előnyös képesség fogja össze anélkül, hogy mélyen a pénztárcánkba kéne nyúlni értük. Mielőtt viszont részletesen gorcső alá vennénk őket, fontos megemlíteni a március 1 és 31 között futó akciót, melynek keretében minden RTX VGA-s ROG és TUF notihoz ajándék ASUS termékek tartoznak.

Kőkemény szilárdság, kőkemény burkolat alatt

Egy TUF laptopon első pillantásra szembetűnnek határozott vonásai, amit szálcsiszolt vagy homokfúvott textúrával egészít ki a gyártó. Az ASUS ebben követi az általa is létrehozott trendet, amiben nem alkot újat, de az eredmény teljesen vállalható. Csodákat nem kell várni ezen az áron, egy ilyen laptop házát megkopogtatva hamar kiderül, hogy műanyagból készült, és az ujjlenyomatok is megmaradnak a sima felületeken, viszont látszik rajtuk az is, hogy az ASUS nem spórol a matérián. A legszívósabb TUF modelleket a MIL-STD-810G, Az Egyesült Államok katonai szabványának tesztjén feleltette meg a gyártó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos napi használaton túl is terhelhető a gép, és fokozott ellenállással bír a rázkódás, a hőmérséklet, a páratartalom, a magasság és az UV sugárzással szemben. Tapintásra egyáltalán nem érződnek gagyinak, vagy nevetségesen könnyűnek. Az ASUS gépei nagyon egyben vannak, nem hajlanak, recsegnek, ropognak, a legtöbb modell fémkompozit fedlapja pedig olyan szilárdságot tanúsít, amivel könnyen elhihető, hogy évekig masszívan összetartják a gépeket. 2,6 cm körüli vastagságukkal egész vékonynak mondhatók a gamer lapik között, és az átlag 2,2-2,6 kilós súlyuk is rendben van. Mivel gamer laptopokról van szó, elengedhetetlenül szem előtt kell tartani az egérhasználatot is, és megelégedve nyugtázhatjuk, hogy az ASUS is figyelmet szentelt a kérdésnek. Jellemzően a csatlakozókat a baloldalra helyezte el a gyártó, ezzel nagyobb tervet hagyva a jobbkezes egerezőknek. A csatlakoztatási lehetőségekkel az ASUS szépen halad a korral, de kiemelhető az egyes modellekben elérhető gigabites LAN és Wi-Fi AC vezérlők megléte.

Egy TUF laptop külseje

 

Porgyilkos lapátok

Egy másik összefogó jellemzője a TUF gépeknek a kellőképpen hatékony hűtés. Egy gamer laptopnál ez nem csupán kényelmi szempont, de a jól kidolgozott hűtés nagyban hozzájárul a noti élettartamának kitolásához, és a rendszer stabilitásához. Ennek érdekében az ASUS jellemzően két ventilátort szerel a TUF gépekbe, olyan technológiák fejlesztésével, mint az ADC pormentesítő hűtés, és a Fan Overboost teljesítmény és zajszint optimalizáló szoftver. Megkönnyebbülten tapasztalhattuk, hogy a hűtések kivezetése pár modell kivételével a ház hátulján helyezkedik el, ennek hála pedig nem az egeret tartó kézre vezetik rá a meleg levegőt. A kielégítő eredménynél sokkal többet nem kell várni. A gamer szintű hűtőrendszerek éreztetik a hatásukat, de némi melegedés így is tapasztalható a gépeken, annyira viszont nem forrósodnak át, hogy az már kellemetlenné váljon. Maximumra járatva a hűtést természetesen a zaj sem kerülhető el, de mivel a legtöbb játékos fejhallgatóval játszik, sokkal fontosabb szempont, hogy a hűtők megfelelően tegyék a dolgukat.

Egy TUF laptop hűtése

Többmillió szín, többmillió leütés

Mint azt már a gamer laptopoktól elvárjuk, a TUF notik is rendelkeznek billentyűzet háttérvilágítással. Típustól függően lehet választani az előre generált profilok, a statikus, a lélegző, a színkörös és a villogó között. Az RGB-s modellekben természetesen arra is van lehetőség, hogy egyénire szabjuk a megvilágítást. Elmaradhatatlan természetesen a WASD billentyűcsoport kiemelése, amit egyes modelleken fényes kerettel, más gépeken pedig teljesen átlátszó, átvilágított billentyűkkel oldanak meg. A klaviatúrák szigetes kialakításúak, jellemzően 1,8 mm térközzel két billentyű között. Az összeszorított numerikus padok kivételével a gombok kényelmes méretűek, nem lötyögnek, jó lenyomási érzettel kellemesen lehet gépelni rajtuk. Sok TUF modellben a billentyűket húszmillió leütésre hitelesítette az ASUS, ami bőven kétszerese a piaci átlagnak. Számos funkció könnyen elérhető egyszerűen, többek közt a fénymódosítás, repülőgép mód és a hangerő szabályozás. Az érintőpad mérete megfelelő, és mivel a játékhoz egeret használnak a játékosok, nem is hiányolható a ZenBookokban rendszeresített kivételesen nagy méretű kezelőfelület.

Egy TUF laptop billentyűzete

Sziporkázó gyorsaság

A márka egyes sorozatai magukba foglalják a 15 és 17 hüvelykes kijelzővel szerelt gépeket is. A NanoEdge kerettel rendelkező példányok vékony kávás kialakítása roppant elegánssá teszi őket, és hatalmas pozitívum, hogy ezekben a modellekben nem áldozta fel az ASUS a webkamera felső keretben való elhelyezését. Változatos kijelző-technológiával kaphatók, javarészt Full HD, IPS-szintű, de nem IPS, hanem TN megjelenítőkkel készülnek, sokuk meglehetősen átlagos képet biztosítva. Vannak köztük azonban kivételesen szép színekkel és tökéletes betekintési szöggel dolgozó 120 és 144 Hz képfrissítéssel rendelkező csúcsmodellek, akár FreeSync adaptív vertikális szinkronizálással felszerelve. Az olcsó gamer eszközökbe ritkán tesznek ilyen jó képernyőket, de az ASUS rendesen odatette magát ezekkel a kijelzőkkel, amik bőven érdemesek rá, hogy odafigyeljünk rájuk a választáskor.

Az AMD az elmúlt években egyre jobb alternatívát kínált az olcsó, jól teljesítő hardverek szegmensében, ezért nem csoda, hogy több TUF laptop is AMD processzorral készül. Természetesen van rá lehetőség arra is, hogy Intel meghajtású gépet válasszunk. A grafikus vezérlőket illetően is van miből válogatni a Full HD gamingre alkalmas kártyák közül. Az alsó kategóriát az AMD RX 560X és a 2 vagy 4 GB videomemóriával szerelt NVIDIA GTX 1050 képviseli, de találunk 2-4 illetve 3-6 GB RAM-os kiszerelésben 1050Ti-t, 1060-at, 1650-et, 1660-at és RTX 2060-at is. Gyakorlatilag minden olyan NVIDIA kártyával kínál opciót az ASUS, amit Full HD-ben érdemes játékra fogni. Kompromisszumokat kötve, visszavéve egyes effektekből és a részletességből a gyengébb modellek is tökéletesen megfelelnek a 60 FPS elérésére. Az erősebb vasakkal párosított masinákkal az ultra beállításoktól sem kell tartózkodni, vagy némi finomhangolás után szép, sima 100 FPS-es játékmenettel használhatjuk ki a 120 és 144 Hz-es kijelzők potenciálját. 8 és 16GB memóriával kaphatók, és maximum 32GB memóriát helyezhetünk el bennük, ami ugyan fölöslegesen sok lenne. Az ASUS helyesen gondolta, hogy 8GB memóriával épphogy el lehet boldogulni, így valós választási lehetőséget kínált azoknak, akik a memóriaméretet beáldozva szeretnének lecsípni az árból.

Egy TUF laptop belseje

Nem feneketlen kakaó

A TUF gépek akkumulátorát tekintve nem látható bennük semmi kiemelkedő. Játék alatt visszafogott órajelekkel is csupán 1-1,5 óra üzemidő érhető el a különböző modelleken. Webböngészés alatt már több, mint öt órát is eltölthetünk velük, de sajnos ez sem számít soknak manapság. Az ASUS talán ezen a ponton szorította meg a nadrágszíjat az ár érdekében. Lehet, nem is tette rosszul, mivel az igazán izzasztó feladatok mindenképp rövid futási idővel járnának, ezért jobb is, ha megszokja az ember, hogy a hosszabb játékalkalmakra találjon magának egy konnektort.

Az alap kiszerelésű TUF gépek 5400 rpm-es háttértárral érhetők el, amit mi kerülendőnek találtunk, és vásárláskor nem ajánlanánk még a 7200 fordulatszámmal dolgozó meghajtókat sem. Az ASUS is tudta, hogy korszerű megoldást az SSD vagy SSH háttértárak jelentik, ezért sok TUF laptop érhető el ilyen kiszerelésben. Javasoljuk, hogy inkább az ilyen megoldásokkal dolgozó gépek között válogass.

Egy TUF laptop akkumulátora

Kicsit tompa, kicsit erőtlen, de legalább 7.1

A TUF laptopok hangzásáért a legtöbb modellben a DTS Headpsone: X technológia felel. Az ASUS ezekben a gépekben 7.1-es térhangzással kívánja elérni a beépített és a csatlakoztatott hangszórókon keresztül a házimozi színvonalú teljesítményt. Sajnos még a DTS technológia mellett sem magasztalható a beépített hangszórók képessége, melyek több modellben szerény basszussal, erőtlen, tompa hangzással teljesítenek. Azonban fejhallgatóval, vagy egy külső audioeszközzel remekül orvosolható a TUF gépek eme fogyatékossága, így az átlag gamer, aki fejhallgatóval játszik, könnyen túl tud majd lendülni ezen a problémán. Talán ennek tudatában mellékeli március 1 és 31 között az ASUS ingyen a ROG Delta headsetet és Pugio egeret is a promóciójában résztvevő RTX-es gépei mellé.

Összefoglalás

Az ASUS a TUF laptop sorozatával láthatóan nem a gamer hardvereket kívánja lejáratni. Számos valódi funkció ötvözetével és helytálló hardverkínálattal állította össze gépeit, így nehezen nyúlhat majd mellé a vásárló, amikor a The Ultimate Force márkából választ notebookot magának. Az ASUS jó úton halad, hogy a TUF eszközeinek híre is hamarosan a ROG gépekével érjenek fel, ezzel egy olyan vásárlórétegnek nyújtva kínálatot, akik nagyra becsülik az ár-érték arány optimalizált eszközöket, a jó minőséget és a tartós összeállítást.

Vissza az oldal tetejére

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy mindig időben értesülj akcióinkról, kedvezményeinkről, játékainkról.

2011 Ország boltja minőségi díj
2011 Ország boltja népszerűségi díj
2012 Ország boltja népszerűségi díj
2014 Ország boltja minőségi díj
Cofidis webhop hitel, otthonról, kényelmesen
ISO 9001 minőségi rendszerszabvány
Foxpost csomagautomaták
Pick Pack csomagpontok
CIB bankCIB bank fizetési tájékoztató és GYIK

COOKIE-k (sütik)

Ez a weboldal, ahogy a legtöbb is, használ cookie-kat (sütiket, melyeket a saját böngésződ tárol a saját gépeden), a sütik segítségével tudjuk biztosítani az oldal működését és a kényelmes, személyre szabott vásárlói élményeket.

Ha folytatod a böngészést, azzal elfogadod a sütiket és az adatvédelmi tájékoztatóban írtakat.